MICHAEL ABRAHAM ARCHITECTURE | Traditional Home
Based in the Chicago area, Michael Abraham Architecture is a full service architecture firm that creates custom residential spaces with a sense of livable elegance.
michael abraham architecture, michael abraham, architecture, residential, architect, clarendon hills, hinsdale, oak brook, dupage county, illinois, illinois architect, chicago, chicago architect, chicago architecture, residential architect, residential architecture, midwest architecture, contemporary, traditional, contemporary architecture, traditional architecture, modern farmhouse, modern, farmhouse, farm, house, lake houses, summer home, lake michigan, lake michigan homes, lake home, michigan architect, iowa architect, indiana architect, wisconsin architect, california architect, missouri architect, canadian home, midwest architect, lake geneva, geneva, geneva lake
16535
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16535,qode-listing-1.0.1,qode-social-login-1.0,qode-news-1.0.2,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,footer_responsive_adv,qode-theme-ver-13.0,qode-theme-bridge,bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.4,vc_responsive

TraditionalHome.com

 

Tim and Dona intentionally bought a small-60×120 feet-lot in Hinsdale, Illinois, knowing that would restrict the size of their new home to less than 3,000 square feet of living space.

Chicago-area architect Michael Abraham and contractor Tim Thompson eagerly took on the challenge, starting the process with a tour of the Lawlers’ historic house. “We wanted to capture the feel of an old detail-oriented space in a new home, so we showed Tim and Mike what we loved in our old one,” Dona explains.

One of those features was a screened front porch, which Abraham scaled down and reinterpreted for the new cottage-style home. The architect centered the porch at the front and lined three sides with tall screened windows with glass transoms. There are two entries, one from the front walk (making it neighborhood-friendly) and the other from the driveway side.

To give the exterior an aged appearance, Thompson tinted the stucco a soft putty color, and painters used a three-step process on the wood trim to simulate a worn patina. The sense of history continues with a custom-made front door with a rounded top and circular window inspired by the classic British designs Dona admires.

Inside, wide-plank hickory floors were distressed and stained on-site. The living room’s hickory paneling was stained to blend with the stone fireplace wall. In the kitchen, Thompson built a hickory island and topped it with irregularly sized chunks of wood “tiles.” The backsplash is end-grain slices of wood stained slightly different colors and mortared in place. “People can’t believe this is a brand-new house,” Dona says. “It has such an old soul.”

To maximize living space, Abraham designed a flowing floor plan on the main level, with rooms opening one to another. “We did fewer but larger rooms and let them overlap each other to make the house feel larger,” the architect explains. “Visually, it’s one big room differentiated by ceiling treatments.”

The foyer doubles as the dining room and features box beams and a tongue-and-groove wood ceiling. A custom-made round dining table expands to seat 14 people on the occasions when the Lawlers serve large groups. Without the leaves, the table is a convenient drop-off point in the entry.

Walls of windows in the living and breakfast rooms look out to a pergola-covered patio, visually expanding the living area to the outdoors. Without compromising privacy on the narrow lot, Abraham captured natural light by placing a large window on the stairway landing. On the opposite side of the house, a glass door allows light to flow through the mudroom and into the foyer.

Dona worked with the architect and builder to capture every square inch of storage space. In the kitchen, there are deep drawers in the island and ceiling-high wall cabinets. “I purged a lot of stuff, but that’s just what I needed to do,” she says. “My home is simplified, so my life is simplified. Maybe that’s why I’m so happy.”

Photography: Gordon Beall
Produced by Hilary Rose